Broodje rookworst mét mosterd natuurlijk: uit Holland

De rookworst is een oer-Hollands product. Dit stukje vlees is een populaire begeleider van bekende traditionele Hollandse gerechten als boerenkoolstamppot en snert. Het broodje rookworst werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht door het bekende Nederlandse warenhuis HEMA. Vlees was in die tijd schaars en het warenhuis vond een op vlees lijkende worst uit om met een betaalbaar alternatief te komen. In de oorlog bestond de rookworst namelijk alles behalve uit vlees. De oorspronkelijke rookworsten bestonden uit meel, plantaardige olie en specerijen. Vlak na de oorlog werd er vlees aan toegevoegd.

Rookworst is vandaag nog steeds een goedkoop product. In de supermarkt ligt hij in verschillende uitvoeringen (mager, met varkensvlees, rundvlees, Gelders, scharrel et cetera) in de schappen, vaak vacuüm verpakt, zodat ze ongeopend lang buiten de koelkast kunnen worden bewaard. Waarom men het een rookworst noemt, ligt niet aan de bereiding. De worst wordt namelijk helemaal niet gerookt. De naam heeft alles te maken met de rooksmaak die verkregen wordt door een toegevoegd rookaroma.

Het broodje rookworst smaakt prima met mosterd met een eveneens Hollandse oorsprong. De mosterd van Marnemosterd.nl komt uit een streek in Noord-Groningen. Mosterd kent een eeuwenlange geschiedenis, maar wie de Marne mosterd op zijn broodje gebruikt, hapt in een stevig en pittig broodje met Hollandse historie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>